Pikgedrag bij kippen neemt af wanneer hennen onder rode LED-lampen leven.  LED-verlichting ‘daglicht’ vermindert stress bij kippen en heeft een positief effect op het paringsritueel. Hennen ervaren onder LED minder stress en groeien harder. Dat is het resultaat van diverse onderzoeken. Het is duidelijk: als het aan de kip lag koos ze voor LED!

LED-verlichting is rustiger, de flikkering die zo karakteristiek is voor TL-verlichting, ontbreekt.  Zeven jaar geleden maakte ik uitgebreid kennis met de voordelen van LED voor mens én dier en besloot in te zetten op LED-toepassingen in de agrarische sector.

In 2012 implementeerde ik LED-verlichting in een kippenstal bij Praktijkcentrum/Schoolboerderij CVDB in Dronten.  Studenten van de Christelijke Agrarische Hoger onderwijs (CAH) deden vervolgens onderzoek naar de effecten van LED op energiebesparing en het welzijn van de hennen.

Hennen groeiden harder
De ene helft van de stal werd  voorzien van LED-verlichting en in de andere helft bleef de TL –verlichting hangen. Het leverde een energiebesparing op van 25%, maar dat was min of meer te verwachten. Maar zeker zo interessant was dat de hennen aan de zijde waar LED-verlichting hing na zeven weken harder gegroeid waren dan de hennen die onder de TL-verlichting verbleven.

Liever aan de LED-zijde
De voorkeur van de hennen voor de LED-zijde werd direct zichtbaar nadat de scheiding tussen beide zijden opgeheven werd. De hoeveelheden mest aan de LED-zijde waren veel groter dan aan de TL-zijde. Nu de kippen konden kiezen lieten ze er geen gras over groeien: ze kozen voor LED. Voor de hennen voelt deze LED-verlichting duidelijk anders aan dan de TL-verlichting, zij ervaren het als minder fel en daar voelen ze zich prettiger bij.

Koeien en paarden
Ook koeien en paarden houden van LED. Welke verlichting precies geplaatst wordt is afhankelijk van de situatie en de ’gebruikers’.  Kippen hebben qua licht andere behoeften dan koeien en paarden. Zo worden paarden rustig van ‘cool wit’ licht en verblijven koeien het liefst onder ‘daglicht wit’  LED-verlichting.

Niet alles in één keer
Natuurlijk is het plaatsen van LED-verlichting een forse investering, ik wijs daarom ook altijd op de mogelijkheid om niet alles in één keer te doen. Ook plaats ik vaak eerst een periode lang testverlichting, zodat ondernemers  de gelegenheid krijgen om de LED-verlichting eerst te ervaren voordat ze daadwerkelijk overstappen.

Meer weten?
Bekijk de cases