U bent gestopt met uw bedrijf, en woont nog op het terrein. Stel dat u mantelzorg nodig heeft. Of u bent agrarisch ondernemer en wil een van uw ouders mantelzorg bieden. Sinds januari 2015 is het mogelijk om een mantelzorgwoning vergunningvrij te bouwen of te plaatsen.
Het scheelt natuurlijk veel rompslomp en tijd wanneer u geen vergunning hoeft aan te vragen, maar een en ander moet wel in overleg met de gemeente gebeuren. En u moet aan een aantal voorwaarden voldoen.
Voorwaarden voor het vergunningvrij plaatsen van een mantelzorgwoning:
- Buiten bebouwde kom
Het vergunningvrij bouwen van een mantelzorgwoning is alleen toegestaan buiten de bebouwde kom, de woning mag maximaal 100 m² groot zijn en de mantelzorgwoning kan maximaal 15 jaar op de locatie geplaatst worden.
- Bewoner moet zorgbehoeftig zijn
Voorwaarde is ook dat de persoon die de woning betrekt zorgbehoeftig is. De bewoner hoeft niet per se een ouder persoon te zijn, ook een mantelzorgwoning voor een lichamelijk of verstandelijk gehandicapt kind of een persoon met een psychiatrisch verleden kan de woning betrekken. - Medische verklaring
Om aan te tonen dat de toekomstige bewoner zorgbehoeftig is moet er een medische verklaring overlegd kunnen worden bij de gemeente.
Gemeentelijke bureaucratie
Om alles rond te krijgen voor het plaatsen van een mantelzorgwoning moet u rekening houden met een periode 3 of 4 maanden. Al is een vergunning niet nodig, u zult wel te maken krijgen met de gemeentelijke bureaucratie, bovendien kan de regelgeving per gemeente variëren.
Ondersteuning nodig bij het regelen van een mantelzorgwoning?
Ik help u graag! Ik ken de wegen binnen het bureaucratische labyrinth en kan ervoor zorgen dat uw aanvraag en correspondentie direct bij de juiste persoon terecht komen! Dat versnelt de procedure aanzienlijk, en kunt u de mantelzorgwoning zo snel mogelijk plaatsen.