Bel op 06 27 48 42 87 of stuur een e-mail

Waarom ik fan ben van ledverlichting op straat

Waarom ik fan ben van ledverlichting op straat
21 januari 2021 Ilona

Ledverlichting AAMW

Ledverlichting; tot een jaar of 10 terug hadden we daar nog niet zoveel over gehoord. Inmiddels zien we ledverlichting terug in huizen, winkels, kantoren en schuren. En….ledverlichting maakt ook steeds meer haar opwachting in het straatbeeld. Hoezee! Ik ben daar erg blij mee. Het is namelijk veel aangenamer licht voor je ogen. In dit blog vertel ik je daar graag iets meer over.

Led- straatverlichting versus gewone straatverlichting
Je hebt ze vast al eens zien staan langs de snelweg of langs andere wegen; lantaarnpalen met ledverlichting. Je ziet het verschil eigenlijk meteen. Het licht is anders, minder fel en soms groenig van kleur.

Ledverlichting, buiten in het donker, heeft een positief effect op je brein. Ik merk het als ik ’s avonds op de fiets zit of autorijd. Dan heeft mijn brein direct door of ik te maken heb met oude verlichting of ledverlichting. Het is namelijk zo dat als ik door in een straat rij met ouderwetse verlichting ik ga turen; ik knijp mijn ogen samen of doe zelfs mijn hoofd een beetje naar voren om goed te kunnen zien wat er voor me gebeurt. Rij ik door een straat met ledverlichting, dan blijven mijn ogen gewoon open en heb ik te maken met minder prikkels. Het rijdt rustiger, mijn zicht is beter. Mijn ogen en brein kunnen deze manier van verlichting in het donker dus beter verwerken. Bijzonder hoe dat werkt hè? Waarom dat zo werkt leg ik je uit met een klein biologielesje.

Kegeltjes en staafjes in onze ogen
Het is natuurlijk moeilijker om in het donker te zien. We kunnen zien door lichtgevoelige cellen in onze ogen en er zijn twee soorten lichtgevoelige cellen; kegeltjes en staafjes. De kegeltjes zijn verantwoordelijk voor het waarnemen van kleur en contrast. De staafjes zorgen ervoor dat we kunnen waarnemen of het licht of donker is. Je kunt je dus voorstellen dat je ogen moeten wennen als je van een verlichte ruimte een donkere ruimte binnenkomt. Als je in het donker rijdt door een straat met de traditionele straatverlichting moeten je ogen continu schakelen; het felle kunstlicht in de donkere omgeving. Je gaat onder andere turen. De ledverlichting, vaak in een kleur die het daglicht nabootst, werkt beter samen met de donkere omgeving. Hierdoor passen je ogen zich aan naar deze vergelijkbare kleur van overdag. De staafjes worden actiever en de kegeltjes hoeven minder hard te werken. Je gaat rustiger kijken.

Snel over naar ledverlichting op straat dus…
Naast het feit dat ledverlichting een gunstigere invloed heeft op de manier waarop je waarneemt in En wist je dat: André Kuipers de oude verlichting ook kon zien toen hij voor de ESA heel hoog in het luchtruim zat? De straten waren te zien door het licht in de ruimte. Dat is niet meer zo met ledverlichting, want dat schijnt alleen naar beneden.

Het voornemen is om op (lange) termijn alle traditionele straatverlichting te voorzien van ledverlichting. Daar ben ik, niet heel verrassend, een groot voorstander van. Het kan mij niet snel genoeg gaan. Het maakt het rijden in het donker, zeker bij lange afstanden, prettiger en veiliger.

Wij gebruiken cookies om u de beste online ervaring te bieden. Door akkoord te gaan, accepteert u het gebruik van cookies in overeenstemming met ons cookiebeleid.

Cookie-instellingen

Op deze website worden verschillende cookies gebruikt. We maken onderscheid tussen functionele, analytische en marketing-cookies. Je kunt zelf kiezen welke cookies wel en niet geplaatst mogen worden.

Liever niet
Accepteren